Hopp hajnalig - Hangszeres muzsika bukovinai székely táncok tanításához

Régóta motoszkált bennünk milyen szép feladat volna mélyebben foglalkozni a bukovinai székelyek zenei hagyományával, s mostanra ennek a munkának a gyümölcsét adhatjuk át nagy szeretettel, hallgatásra és táncoktatáshoz egyaránt ajánlva.


A Zenetudományi Intézet anyagaiból nagy kosárral vittünk haza, és bukkantunk rá olyan kincsekre, amelyek lassan egészen feledésbe merültek volna. A hangszeres dallamokat Rózsa Lajos, Bot Antal, László László, Illés Gergely, Szőcs Domonkos, Czurkán Miklós és Gáspár János prímások játéka alapján összegeztük. Utóbbi muzsikusról, Gáspár Jánosról és testvéreiről készült felvételeket pedig a zenekari hangzás rekonstruálásához is felhasználhattuk. A többféle hangszerelési ötletből, amely ezidáig szakmai berkekben megfogalmazódott mi a hangtartományok közelítése miatt a két hegedű, brácsa, nagybőgő felállás mellett döntöttünk. A szövegek válogatásakor fontosnak tartottuk a közismert variánsok mellett a kevésbé ismert szépségeket is megmutatni.
A táncok elnevezései rengeteg formában élnek, gyakran a táncolt motívumkincset tükrözik. Régies táncuk, a silladri megtalálható még nagyralépő, apró silladri, csoszogtatós vagy árgyelánosként is. Szóló férfitáncuk, a verbunk másik neve lehet verősdi, cigányászka.
A silladri tánchoz hasonló motívumokból felépülő, de újabb keletű táncuk, a csárdás, él még magyaroska, minden ember nótája és több más néven.
Polgári táncaikat kétszer hetes osztásba fűztük, melyeket hétféle, hétfélés elnevezésekkel illetnek a székelyek. Maguk a részletes elnevezések is rengeteg variánssal bírnak, sokszor nem tisztázott, hogy melyik elnevezés pontosan melyik dallamhoz is tartozik. A lemezen használt elnevezések a hagyományőrző körökben ma is divatos és ismert táncneveknek felelnek meg. A két hegedű ezeknél a dallamoknál különböző szólamot játszik, mellyel polgári hangzást idézünk meg.
A lakodalmas hagyományhoz kötődő dallamokat letisztázott repertoár jellemzi, az eseménysort gyűjtéseken többször kikérdezték. Erre alapozva mutathatjuk be a “hazai" (azaz a menyasszony) útját a háztól a lakodalom végéig.
Dióhéjban tehát így készült el Kodály 1914-es gyűjtésétől indulva az 1992-es gyűjtésekig bezárólag több mint 35 órányi felvétel meghallgatása, csoportosítása, elsajátítása után egy lemezre sűríthető anyag. A munka ezzel nem ért véget. Hallgassák szeretettel és esetleges kérdéseikkel keressenek minket bátran!

A lemezen található dalszövegeket, további kapcsolódó anyagokat a Tudástárunkban találják.

Megosztás

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: Sűrű Rántás táborok »

Megosztás

Látogassa meg Facebook oldalunkat is!

Közelgő események

Nincsenek események

Legfrissebb írásaink