Régóta motoszkált bennünk milyen szép feladat volna mélyebben foglalkozni a bukovinai székelyek zenei hagyományával, s mostanra ennek a munkának a gyümölcsét adhatjuk át nagy szeretettel, hallgatásra és táncoktatáshoz egyaránt ajánlva.

Zenekarunkkal évről évre megszervezzük Dunaszigeten a Sűrű Rántás népzenei tábort, amely már tíz éves múltra tekint vissza. Ez a tábor egy nyári zenekari gyakorlásnak indult egy rajkai családi ház udvarán, amelyben kezdetben tanulóként vettünk részt. Idővel abból a gyerek csapatból hárman (Takács Rita, Radák Márton, Sárközi Áron) elvégeztük a Zeneakadémiát, népzene tanári diplomát szereztünk és egykori tanárainknak visszajárunk segíteni a tábor szervezésében immár oktatóként.

Egy a madár a hangjával címre keresztelt műsorunkban népköltészet és műköltészet eleven találkozását, népdallá vált verseket, népies hangú költeményeket mutatunk be, amely egészen a 19. század első felére, az irodalmi népiesség korába vezet vissza. A kor atmoszférájának életre keltéséhez pedig a magyaros verbunkos zenéből, annak későbbi művelőitől is szemezgettünk. A zene magyarázat nélkül is hat, a téma mégis megérdemel egy rövid ismertetést, ezért ilyenformán ragadjuk meg az alkalmat, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel röviden összefoglaljuk mindazt, ami egy-egy koncert időkeretéből ezeddig kiszorul.

Megosztás

Látogassa meg Facebook oldalunkat is!

Közelgő események

Nincsenek események

Legfrissebb írásaink